Teeltinfo

 

Asperges groeien in bermen
Asparagus officinalis L
Asperges zijn familie van de lelie-achtigen. De officiële naam is Asparagus officinalis  L

Ze komen in België vooral voor in de Kempen en Limburg door de zandgrond.
Als teler kopen wij 1-jarige klauwen aan in Nederland, welke duur zijn!

Er bestaan verschillende rassen die variëren in dikte, opbrengst en smaak.
Wij kiezen heel bewust een asperge met de beste smaak!


Asperges worden geteelt in serre of in vollegrond.
Wij telen ze in vollegrond in bermen.

Ze gaan maximum 10 jaar mee.
Het is heel belangrijk dat de grond geschikt is (zandgrond) en zeer goed voorbereid (humus, bemesting, …) wordt!
Dit bepaalt mede de opbrengst voor de komende 8 jaar!

 

AspergeklauwAspergeklauw
Levensloop van een aspergeklauw:

Jaar 0 : Het jaar voor het planten beginnen we al met de grond optimaal te bewerken a.d.h.v. grondontledingen.
Jaar 1 : wij planten klauwen (deze zijn het jaar ervoor gezaaid bij gespecialiseerde kwekers) – geen oogst – wel manueel onkruidvrij houden zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen
Jaar 2 : een paar weken oogsten
Jaar 3 : oogst tot 1 juni
Jaar 4 tot +/- jaar 8 : oogst tot 24 juni (Sint-Jan)

 

 

Plastiek

Plastiek onder plastiek

De plastiek wordt gebruikt om de temperatuur te regelen: zwarte plastiek naar boven bij koud weer / witte plastiek naar boven bij zonnig/warm weer.
Zo kunnen we de produktie een beetje beter in de hand houden. Ook voorkomt ze het verkleuren van de asperges bij het zien van zonlicht. 
Bijkomend voordeel is dat er geen onkruid groeit onder de plastiek en de grond houdt zijn vocht bij en droogt niet te veel uit bij heet weer. 


Opbermen

Oogst

In februari/maart (afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid) worden de rijen opgebermd in ruggen van +/- 50cm hoog en zwart/witte plastiek gelegd.
Dan is het wachten op de zon!
Rond half/eind april verwachten we dan de eerste asperges.

De oogst gebeurt dagelijks en alles is handwerk: met een lang steekmes worden de asperges 1 per 1 uit de grond gehaald en het gat wordt terug gevuld. Oogst
Belangrijk is dat de asperges geen licht zien; anders verkleuren ze (van lichtroze tot blauw) en zijn ze 2de keuze.
Dit gebeurt elke ochtend vanaf dat het licht is.



Bij warm weer (>25°) groeien ze tot 10cm/dag.
Wij werken met steekkarren.

 

 

Wassen in ijskoud water

De asperges worden dan zo vlug mogelijk in ijskoud water (2°) gezet en dit voor min 8u (om te kunnen bewaren en een prima kwaliteit te bekomen. 
In de praktijk staan ze er tot de ochtend erna want binnen begint een 2° ploeg mensen met wassen, snijden, sorteren, controleren en verkoopsklaar te maken.

 

 

 

 


 

Wassen

De asperges gaan door een wasband waar ze gespoeld worden en op maat (22cm) afgesneden worden. Er wordt automatisch gesorteerd op dikte, kleur, kwaliteit, vorm.  

 

Wassen en sorteren

 

 

 

 

 

 

 

Kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole

Dan gaan ze nog eens 1 voor 1 door de hand waarbij zwarte schubben afgesneden worden en een laatste kwaliteitscontrole.
Nu zijn ze klaar om verkocht te worden.Klaar voor verkoop

 

 

 

 

 

 

 

Schillen
Wij kunnen uw asperges ook machinaal schillen. 

Schilmachine


 

 

 

 

 

 

 

Sint-Jan
Na 24 juni (Sint-Jan) groeien er nog steeds asperges maar deze oogsten we niet meer omdat het heel belangrijk is om de plant niet uit te putten. Ze moeten namelijk verschillende jaren opbrengen. De asperges die dan bovenkomen laten we doorgroeien en wij moeten zorgen dat dit kan in optimale omstandigheden d.w.z. er voor zorgen dat de planten zo lang en zo goed mogelijk groen blijven zodat ze de wortel optimaal kunnen voeden om het volgende jaar terug een goede oogst te hebben. Rond november is het loof (+/- 2m hoog) totaal dor en wordt dit dan ook afgemaaid of gefreesd. In de winter is er niet meer veel te zien (enkel wortel die onder de grond zit) en liggen de planten in rust.

Loof