Handige Tips

 

  • Aanvoer
    Asperges in open lucht worden aangevoerd vanaf half/eind april (afhankelijk van het weer) tot 24 juni. 

    De grootste aanvoer is normaal in mei als het warm en zonnig weer is.
     
  • Kleur
    Asperges zijn wit maar bij zonlicht verkleuren ze lichtroze/blauw. De smaak blijft evenwel dezelfde.
     
  • Gezondheid 
    Asperges bevatten vitamine A, B1, B2, C, kalium, fosfor, magnesium en zink.
    Ze zijn zuiverend, hebben zeer weinig calorieën, zijn vochtafdrijvend, 
    ze hebben een helend effect op blaas en nieren en zijn gunstig tegen suikerziekte.
     
  • Bewaren
    Asperges worden best bewaard in de koelkast in een plastic zak of in bakjes met folie speciaal ontwikkeld voor geschilde asperges.
     
  • Schoonmaken
    Schil de asperges met een dunschiller. 

    Begin dun aan de kop en schil dikker naar beneden toe.
    Wij kunnen ze voor u ook machinaal schillen. 
     
  • Bereiden
    Breng water aan de kook en kook de geschilde asperges gedurende een 10-tal minuten.

    Om na te gaan of de asperges gaar zijn: prik met een vork in het dikke deel (kopjes zijn het vlugste gaar). 
    Na het koken de asperges eventjes laten uitlekken.
     
  • Prijs
    De grootste aanvoer en dus ook de beste prijs is normaal in mei bij enkele dagen warm weer (>20°) dus dit is ook het moment om uw diepvries te vullen.
     
  • Invriezen
    Schil de asperges en steek ze ongekookt en zonder water in een plastic zak in de diepvries. 

    Om ze te bereiden: breng het water aan de kook en leg de asperges er bevroren in.
     
  • Hoeveelheid 
    Per persoon wordt er gerekend op ongeveer 300-350 gr asperges als hoofdgerecht.