Gewokte aspergekopjes met pasta en kruidensaus

Wok de gesnipperde ui + look samen met de asperge wokkopjes Giet de room erbij en laat hierin de kruidenkaas smelten en laat dit alles een paar min zachtjes koken. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Voeg de snippers gerookte zalm toe aan de saus, giet de saus op de pasta en werk af met verse peterselie

  • 1 schaaltje wokasperges
  • 200gr gerookte zalm
  • 150gr kruidenkaas
  • 250ml room
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • peterselie
  • pasta

Aspergeroomsoep

Snijd de asperges in stukjes van 1 cm, kook ze gaar (asperges juist onder water zetten) en mix de asperges. De kopjes van de asperges niet meekoken : zij worden gebruikt als versiering. Maak een roux en voeg er de bouillon en de gemixte asperges aan toe. Aspergekopjes toevoegen en alles goed laten doorkoken. Op smaak brengen met peper en zout (of kippenbouillon blokje). Afwerken met room (of melk) en gehakte peterselie.

  • 500gr soepasperges
  • roux
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 dl room (of melk)
  • gehakte peterselie

Asperges met botersaus

Leg de geschilde asperges in kokend water, kook de eieren hard en pel ze. Versnipper de eierdooiers en de eiwitten apart. Was en hak de peterselie. Als de asperges gaar zijn laten uitlekken en op een bord schikken met de topjes in dezelfde richting. Versier ze met een rijtje eierdooier, een rijtje eiwit en een rijtje peterselie naast elkaar. Smelt de boter en kruid deze met een snuifje muskaatnoot. Giet dit over de asperges en serveer meteen.

  • 1 kg asperges
  • 4 eieren
  • 200 gr boter
  • muskaatnoot
  • peterselie

Asperges op z’n Vlaams

Kook de geschilde asperges gaar en laat ze uitlekken. Plet met een vork de warme, hardgekookte eieren, meng de boter en gehakte peterselie eronder en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Schik de asperges op een schotel en schep het eimengsel erover.

  • 1 kg asperges
  • 100 à 200 gr boter
  • 4 eieren
  • peterselie
  • peper & zout
  • muskaatnoot

Aspergetaartjes

Doe de bladerdeeg in een 1 grote of 4 kleine bakvormen, prik er in met een vork en bak deze af gedurende +/- 10min op 200° Schil de asperges, snijd ze in stukken, kook gaar en laat uitlekken op een servet. Bak ondertussen de blokjes spek + ui en voeg er de room aan toe. Verwarm tot tegen het kookpunt. Neem de pan van het vuur en roer er de gemalen kaas en het geklopte ei onder en breng op smaak. Bedek de taartbodems met de gekookte aspergestukken, giet er de vulling over en laat de taartjes 15 à 20min op 180° bakken totdat het mengsel stevig en geelbruin is.

  • Bladerdeeg
  • 500 gr asperges
  • 15 gr boter
  • ½ ui
  • 50 gr spek
  • 2,5 dl room
  • 50 gr gemalen kaas
  • 1 ei
  • peper en zout